Паветата на Пловдив: Подари и забрави

предложи Общинската администрация.

Къде отиват 200 000 бр. гранитни павета, извадени от пловдивските улици?

В частни ръце някъде из областта. Така реши мнозинството в Общинския съвет въпреки предложението на Демократична България да останат на територията на града и да бъдат уточнени конкретните обекти, които ще бъдат облагородени с тях.

Паветата на Пловдив за Пловдив, а не в дар за частен имот някъде из областта, както би могло да се получи.

Каква е историята на “щедрия обществен дар”:

• През месец май в общинската Правна комисия постъпва предложение от администрацията на Здравко Димитров, според което Пловдивската Света Митрополия е поискала 200 000 бр. Павета. Посочено е, че Общината ще предостави безвъзмездно тези павета за „облагородяване на 2000 кв.м. площи, разположени на територията на манастири, църкви и параклиси в област Пловдив.“, без обаче да се конкретизира къде точно ще бъде положена гранитната настилка.

• В качеството си на общински съветник от “Демократична България” алармирах, че това на практика означава паветата да се подарят, да станат частна собственост, и да заминат неясно накъде в Пловдив област, без да могат да бъдат проследени. 

 “Подари и забрави”- това е предложението на администрацията.

• На първо разглеждане Правната комисия на Общинския съвет в Пловдив единодушно отложи предложението за разглеждане на следващо заседание с мотив да се предостави достатъчно информация за наличните към момента количества павета, както и да се уточни в предложението, че ще бъдат дарени целево за конкретни общественодостъпни имоти на територията на община Пловдив. Така решението се върна обратно към администрацията.

• Предложението внесох отново в същия вид и при гласуването в Общински съвет настъпи рязък обрат. Само съветниците на Демократична България, както и някои членове на ЗС „Александър Стамболийски” и независими общински съветници, подкрепиха изменението в текста на предложението, а именно да се задържат паветата в границите на общината, а не да се пръснат из областта. Останалите съветници- не. Така над 200 хиляди пловдивски павета преминават в частна собственост. Как и къде ще се ползват, решава притежателят им.

Поредна частица плът от знаковата настилка на града ни отива в частни ръце и интерес. 

Община Пловдив- до кога?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s