Колко получават общинските съветници на Пловдив?

Една от местните граждански организации повдига тази тема за съветниците на „Демократична България“. За нас прозрачността в разходването на публичните финанси винаги е била задължителна, затова споделям колко получавам аз лично.

Правилата за всички съветници на Пловдив са еднакви. Сумата се формира от:


• Възнаграждение спрямо участието на всеки съветник в заседания на съвета и в комисиите, т.е. заплащането е на брой участия в заседания. Заседанията не могат да бъдат повече от 2 за месеца и комисиите също са най-много 2. Заплатата не може да е повече от 38% от председателя на съвета.
• Разходите за дейността на съветниците – също до 40% от заплатата на председателя на съвета. Ако съветникът няма никакви разходи, общината не възстановява нищо. Сумите се възстановяват след представен финансово-счетоводен документ за извършения разход.
За какво правим разходи? Консултираме се с експерти, възлагаме им задачи за
изготвяне на проекти на предложения, становища, срещаме се с граждани, оповестяваме дейността си, отзоваваме се на сигнали, изискваме информация от общинската администрация, подготвяме официални питания и анализираме отговорите, които често водят до следващи питания или конкретни предложения и действия и т.н.


На базата на правилника Общината ми е превела следните суми (заплата и възстановени разходи) от началото на мандата: за изтеклите 30 месеца съм получила средно по 591.49 лв. заплата на месец и са ми възстановени средно по 672.38 лв. за извършени от мен разходи за дейността.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s