Площад „Централен“ – история за едно дилетантско управление

снимка: Mitakis Fotos

Сметката, разбира се, я плащаме ние, но без да ни питат.

Провокирана от постоянно променящите се позиции на кмета на Пловдив Иван Тотев и състоянието на пълна дезинформация, което той успя да създаде у пловдивчани, реших да изясня какво всъщност се случва със знаковия площад „Централен“ – сърцето на Пловдив.

Пловдивчани си спомнят големия международен конкурс, проведен 2014 г., на който за визията на площада бе избран проектът на португалското архитектурно студио FORA. По тогавашни калкулации на кмета Иван Тотев изпълнението му би струвало около 18 млн. лв. Вече четири години този проект лежи забравен в нечие чиновническо чекмедже и не е съгласуван с Министерство на културата, за да започне изпълнението му. Вместо това кметът реши, че е по-удачно да похарчи също толкова внушителна сума (12 млн. лв.) за проект, който „Драгиев и ко“ ще измисли за 40 дни, при това без „Драгиев и ко“ да се състезава с някого за идеята си, без пловдивчани да са запознати със същата.

Ясно е, че повече международно жури няма да стъпи в Пловдив и чуждестранни архитекти няма да проявят желание да участват в конкурс при това петно в историята, но какво остава за нас пловдивчани? Ще платим 12 млн. лв. на „Драгиев и ко“, защото така е решил кметът. Принципите на демокрацията за прозрачно управление, както става ясно от този казус, са напълно подменени от симулация на публичност чрез препредавана от медиите последователно променяща се информация (всички цитати по-долу са от онлайн медията Plovdiv24):

11.09.2014 г. – „Победител в международния конкурс за визията на площада е португалското архитектурно студио FORA. Оттук насетне предстои победителите да бъдат поканени в Пловдив и да обсъдят техническия проект, след което община Пловдив ще възложи изработката му. Припомняме още, че в началото на седмицата кметът Тотев прогнозира, че стартът на реалното изпълнение може да е през 2016 г., като подчерта, че няма да има бързане с изпълнението на проекта заради местните избори догодина.“

И действително бързане не е имало – до пролетта на следващата година комуникацията между общината и FORA е била озадачаващо спорадична. Самите португалци в интервю за „Тоест“ казват, че още с пристигането си в България са разбрали, че няма да бъдат част от изпълнението на проекта. До решението за откупуване на авторските права върху проекта от общината комуникацията е била учудващо вяла и португалците от FORA смятат, че или общината не е знаела как да продължи, или не са искали чуждестранното студио да изпълнява проекта.

12.05.2015 г. – „В момента се работи по изготвянето на техническото задание за пл. „Централен“, като основните акценти в него се подготвят от португалския екип, спечелил конкурса. Това заяви кметът Тотев.“ Проектантите от FORA в посоченото по-горе интервю за „Тоест“ казват, че са изработили писмени указания как да се развие проектът по-нататък, но от момента на придобиване на авторските права върху проекта от страна на общината до ден-днешен никой не ги е търсил за консултации или каквото и да е друго.

13.07.2015 г.Към момента почти на 90% сме готови с документацията за инженеринг, проектиране и изграждане на площада и предстои да възложим и първата процедура за изграждането му“, каза кметът. Той припомни, че проектът на „Фора“ предвижда разкопките пред Пощата да бъдат вписани в площадното пространство, а към момента се обмисля и възстановяването на три колони.“ Тотев все още говори за проекта на португалците.

17.08.2015 г.„Общинският съвет ще гласува откупуването на авторските права от FORA. Това ще даде възможност на Общината при промени да действа сама. „Паралелно с това обявяваме и процедурата за проектиране и изграждане на площада. Надяваме се през следващата година да имаме избран изпълнител, който да извършва техническото проектиране и до 2019 година да имаме нов площад“, каза още градоначалникът.“

13.06.2016 г.„Става един наистина голям проект. Желаем до 2019 година да имаме един завършен площад“, коментира Тотев. Той прогнозира, че необходимите средства за реализирането му ще са около 18 млн. лева – основно от бюджета, макар че ще се търси и странично осигуряване на средства.“ По тогавашните предвиждания на кмета изпълнението на проекта на FORA ще струва 18 млн.лв., включващо поздемен музей и дървена настилка за площада. Две години по-късно общината ще плати 12 млн. лева за инженеринг без подземен музей и без дървена настилка.

04.10.2016 г.Португалският проект за площад „Централен“ все още не е съгласуван с българското законодателство. Общината е получила забележка от Националния институт за недвижимо културно наследство, че разработката на студио „Фора“, на базата на която е изработен проектът за площада, трябва да бъде оформен по българското законодателство, съобщи кметът Иван Тотев. „Това обаче не означава, че Общината няма да използва португалския проект“, поясни той.“ Първи признаци за проблеми се появяват две години след избирането на проекта на FORA – оказва се, че проектът не е представен от общината за съгласуване в Министерство на културата. Кметът дори не прави опит да го съгласува, но пък твърди, че португалският проект ще бъде използван.

09.01.2018 г.„Активно работим за реконструкцията на площад „Централен“. Нямаме никакви съмнения, че през януари 2019-та площадът ще посрещне гостите, дошли за откриващата церемония на ЕСК“. Гостите „ще виждат как се работи, как се консервира, как се изправят колони, как се слагат капители. Това са истории, които могат да бъдат разказвани през 2019-та и това ще е част от атракцията“. Това изказване бе във връзка с прессъобщение на пловдивската структура на „Да, България“, в което изразихме тревога, че за откриването на Пловдив ЕСК 2019 площадът ще бъде строителна площадка. Кметът успокои пловдивчани, като каза, че това ще е „атракция за туристите“.

29.03.2018 г. – Два месеца по-късно обаче кметът съобщава съвсем друга новина: „Вече работим по сценария да не стартираме разкопаването на площада поне първите няколко месеца от следващата година. […] Нека мине стартиращата церемония, да мине пролетта, към лятото догодина може да започнем с площада.

12.04.2018 г. – „Няма да бързаме с площад „Централен“, няма да се гони срок заради изборите.“ (Да припомним, че и през септември 2014 г. кметът отправи същото послание). Това заяви кметът Иван Тотев в кулоарите на местния парламент по повод питанията на общински съветници какво се случва с проекта за площада и кога ще е готов. Кметът заяви, че до края на годината площадът ще се проектира. „Когато правим площад за 50 години напред, какво означава някой да ни притиска и да каже, че иска на 1 януари да е на площада, еми може и да не си там“, коментира Тотев.“ Така и през двата мандата кметът не бърза с площада, а единственото забързване бе, когато трябваше да се мотивира избирането на процедурата „инженеринг“ за площада.

Не бих твърдяла, че всичко това е добре обмислена стратегия за дезинформация, защото по всичко изглежда, че по-скоро става дума за импровизация и честа смяна на  позиции, а това говори за обикновена дилетантщина, разбира се, по традиция гарнирана с цинизъм. И ако ставаше дума за личните инвестиционни проекти на Тотев, това нямаше да е проблем за никой друг, освен за него. В случая обаче става дума за публични стедства, за парите на Пловдив, които са формирани от нашите данъци.

„Да, България“ е единствената политическа сила в Пловдив, която последователно от декември 2017 г. е сигнализирала за проблема – Клуб Z (12.12.2017 г.)Капана.бг (09.01.2018 г.), БНР (07.05.2018 г.) и Под тепето (13.07.2018 г.)

В този текст анализирам документи, които, макар и трудно откриваеми, са все пак налични.

Историята на площада

На мястото на сегашния площад „Централен“ през IV век е бил Форумът (Агората) на Античен Пловдив. Това е бил пазарът, мястото за търговия на града, а също така са се провеждали събрания, дебати и празници. В периода на Османската империя градското пространство се оформя чрез издигане на обществени сгради с цел изграждане на нов търговско-икономически център на града. След Освобождението започва благоустрояване по европейски маниер с помощта на международен екип от експерти – архитекти, инженери и паркостроители. Едни от първите планове през 1896 и 1905 г. също го маркират като „площад“. Площадът винаги е бил най-важната част на града.

През 60-те години на XX-ти век социалистическата власт има нужда от голямо празно представително пространство за провеждане на манифестации. През 1968 г. е проведен международен конкурс за централната градска част, в резултат на който е изработен застроително-регулационния план за тази част на града. В края на 70-те площадът придобива вида, който в голяма степен е запазен и до днес.

Близо 50 години по-късно отново се провежда международен конкурс за проект за обновяване на площада. Търсят се решения за пространството на площад „Централен“ в Пловдив — емблематичното място, на което се срещат повечето значими периоди от миналото на града. Проектът трябва да обхване разкриване на археологията под площада и да се съчетае с атрактивни публични функции. Международно жури оценява проектите и от всички 125 подадени проекти от участници от 41 страни се спира на три.

Конкурсът е така замислен, че изборът на бъдещата визия на площада да е у самите граждани на Пловдив – чрез гласуване по предложените от журито три проекта  пловдивчани избират и предлагат на Общината печелившия проект. Изборът е проектът на португалското архитектурно бюро FORA. Проектът им предвижда площадът да е на две нива – подземна на ниво археология, позволяваща разходки, и надземна, позволяваща мултифункционално използване на територията на площада. Съгласно условията на конкурса, авторските права на победителя се изкупуват от Община Пловдив, а идейният проект става задължителна част от заданието за реализацията му.

Какво се случи?

Пловдивчани избраха проекта за площада, пловдивчани заслужиха избирането на града ни за Европейска столица на културата, отпразнуваха го, изписвайки с телата си PLOVDIV 2019 пак там, на площада. Тези прекрасни събития се случиха през септември 2014 г.

Четири години по-късно, на прага на 2019-та година, от инициативата и гражданската енергия няма и следа. Кметът оглави Фондация „Пловдив 2019“, накичи се с тениски Plovdiv 2019 и всичко замря, общинският съвет отново мина в коловоза на злободневието. За тези четири години изобщо нищо не е правено за релизацията на проекта на FORAНе е изпратен за съгласуване, не са привлечени като консултанти специалистите, които са го изработили – всичко това е описано в условията на конкурса като действия, които Община Пловдив ще извърши след определяне на победителя.

Това не попречи на Общината да публикува обществена поръчка за площада със снимка на проекта на FORA в документацията и удобно да замълчи на всички медийни заглавия, изразяващи радост от предстоящата реализация на проекта. Не, не каза, че няма да се изпълнява този проект, не каза, че е недопустимо да се изпълни проект, за който не е извършено съгласуване, не каза, че настилката няма да е дървена и няма да има подземен музей. Пловдивчани ще бъдат изненадани – изведнъж ще започнат някакви ремонти по площада. Извън шепата просветени, всички останали ще се заблуждават, че ще се изпълнява онзи проект, който преди четири години бе шумно избран от самите пловдивчани. Но… не, ще се изпълнява нещо, което само строителят си знае.

За изпълнител на проекта, който включва не само настилката на площада, но и реставрация и експониране на Форум „Запад“ и Форум „Север“, е определено дружеството „Драгиев и ко“ – известно основно с опита си в пътното строителство. Това дружество е дало най-кратък срок за изпълнение – 293 дни. Чудесно, сметките почти излизат, но отново никой не споменава, че съгласно договора, този срок спира да тече, докато се извършват съгласувателни процедури, докато се чакат разрешения и т.н. Така, този срок може да нарасне до една година и 263 дни, далеч отвъд 2019-та година.

Тогава защо бързаме? Бързаме да направим площада за годината, в която ще сме столица на културата, а това очевидно няма да стане. Тогава има ли смисъл да се вложат 12 млн. лв., като се загърби един страхотен проект, оценяван на подобна стойност и със сигурност уникален. Струва ли си да зарежем традицията визията на площада да се решава на международен конкурс с участието на гражданите и да получим „инженеринг“ и някаква настилка (защо не и асфалт според квалификацията на строителя), която запечатва археологията отдолу, вместо да я разкрива, както FORA проектираха – площад на две нива.

Това ли ще оставим на поколенията?

Или ще платим 12 млн. лв. и после ще решим все пак, че археологията отдолу е невероятна туристическа атракция с потенциал за приходи за града и ще направим нова поръчка за същото, като изринем вложените пари, за да разкрием археологията. Този невизионерски подход го виждаме ежедневно с прясно асфалтирани улици, които месец по-късно се разкопават, за да се полагат кабели, тръби или каквото и да е. Не може да сме толкова късогледи, не сме и толкова богати, за да си позволим това.

Съгласни ли сме да похарчим 12 млн. лв. от нашите пари „на сляпо“? Най-малкото, което Община Пловдив може да направи към момента, е да представи проекта, който „Драгиев и ко“ ще изработят, на гражданите на Пловдив и по същия начин, както с проекта на FORA, същият да се гласува – искаме ли тази визия за ядрото на града ни, припознаваме ли я като своя, така ли искаме да изглежда за следващите 50 години, уникален град ли е Пловдив или е посредствен и безличен.