ИНЖЕНЕРИНГЪТ – Непрозрачното харчене на нашите пари и как да се справим с това

Пловдивският Площад „Централен“ ще бъде реновиран също с „инженеринг“. снимка: Mitakis Fotos

Бихте ли си купили автомобил, който не сте виждали и само по описанието: „Почти нов – на 50 000 км., каран от 75-годишна немска пенсионерка“? Достатъчно ясно ли ви е какво купувате и за какво ще изхарчите немалко от парите си? А когато платите и установите какво сте купили, но връщане назад няма, какво е усещането?

Ето това е процедурата „инженеринг“, масово използвана за големи строежи на обществени обекти. Особеното на тази процедура е, че строителят, който печели дадена обществена поръчка, ще изработи и проекта (визията). При инженеринга стандартно се „гони“ най-ниска цена и по най-ниската предложена цена се избира печелившият строител. Така предлагайки по-ниска цена, за да спечели, въпросният строител ще „замисли“ и по-посредствен проект, който да се вмести в предлаганата от него цена, защото никой не го конкурира с идеите си за друг проект. Другият ефект на инженеринга е, че никой не знае какво ще излезе изпод ръцете на строителя до последно – докато не приключи работата си. Тогава ние гражданите сме в ситуацията на платения и доставен автомобил, който вече не можем да сменим за друг.

Най-неприятното е, че не можем да реагираме на никакъв етап и да кажем какво искаме за тези обществени обекти, които се строят с наши пари, защото процедурата „инженеринг“ не предвижда провеждането на обществено обсъждане на проекта. Така огромни количества от нашите общи пари, парите, които сме възложили да бъдат управлявани от избрания от нас представител, се харчат без възможност за контрол за неясни резултати, при липса на състезание на идеи и липса на конкуренция в идеите.

Инженерингът е чудесно средство, когато изпълняваш строителство за себе си и целта ти е да стане по-бързо. Когато, обаче, се харчат не собствени средства, а онези, които гражданите са предоставили за управление и когато резултатът ще се ползва от цялото общество, процедурата „инженеринг“ – сляпото харчене на публични средства, е недопустима.

Ето защо смятам, че от изключително значение за бъдещето на средата, в която ще живеем ние и нашите деца, е Законът за устройство на територията да бъде изменен, като за изпълнение на строежи, финансирани с публични средства, да е недопустимо използването на „инженеринг“ и в тези случаи задължително да се провежда отделен конкурс за проект преди търга за определяне на строител.

А какви са Вашите идеи – пишете ми.