Окото на общината все към голямото – дори и за лаптоп

Днес, във връзка с публикация на Биволъ във Фейсбук, в която иронизираха Община Пловдив, че си поръчва „геймърски“ лаптопи (10 бр. по 4000 лв./бр.), попитах заместник кмета Илия Кирчев за какво са необходими на Община Пловдив лаптопи с такава конфигурация. Отговорът беше, че са необходими на архитектите, които по 15 мин. чакали да се зареди общият устройствен план на досегашните си компютри.

От документацията обаче, която не бях прегледала, изникват няколко допълнителни въпросителни, които навеждат на съвсем основателни съмнения, че първо – параметрите по техническите изисквания са така разписани, че конкретен участник да отговаря на тях (по темата за изначално убиване на конкуренцията при обществените поръчки съм писала и друг път) и второ – изразходват се публични средства на принципа „не ми пука, нали парите не са мои”.

Неясните критерии към изискването за поддръжка са първото видимо средство за елиминиране на участници. На второ място конкретизираните изисквания за камера, аудио и Bluetooth 5.0 са извън необходимото на архитектите, но пък силно стеснява кръга на възможните модели лаптопи – това много напомня на една обществена поръчка преди години за линейки с 6-степенна скоростна кутия (без обосновка за връзката между вида скоростна кутия и предназначението на линейките), на което изискване тогава отговаряше само един вид МПС.

Съображенията за икономии, за липсата на които споменах – изисква се лаптопите да са нови, но не е предвидена възможност да са обновени (рециклирани), които са на пъти по-ниска стойност и имат същия, а и по-дълъг гаранционен срок. Отделно, възможни са и други конфигурации, които да са абсолютно достатъчни на архитектите за работата им и които са на стандартни цени по 1000 лв. за брой, но детайлната конфигурация, дадена в обществената поръчка на общината ги изключва като възможни.

Така съмнението за „поръчана” обществена поръчка е доста изразено.

За капак на тоталния абсурд е изискването лаптопът, т.е. преносимият компютър (колкото по-малък, толкова по-преносим), да е с размер на дисплея 17 инча или по-голям – ако е с размерите на киноекран, най-добре…

Надявам се, че Община Пловдив ще преработи изискванията в такава насока, че първо – да гарантира конкуренция и второ – да са съобразени с финансовите възможности на града понастоящем.