С бягането от конкурси ще се впише кметът Димитров в историята на града

Новият кмет Здравко Димитров отново ще пропусне да проведе конкурс, този път за директор на ОИ „Старинен Пловдив“.

Още в началото на мандата си кметът назначи главен архитект на община Пловдив без конкурс, както изисква специалният закон, като се позова на общия Закон за държавния служител и напълно игнорира призивите на гилдията на архитектите за спазване на специалните правила.

Според публикации в медиите от снощи и потвърдено лично от журналиста Богомил Грозев тази сутрин по Нова ТВ същият прекратява работата си в телевизията и започва работа като директор на ОИ „Старинен Пловдив“. Позицията на директора е свободна от три месеца, след като назначеният също без конкурс в началото на 2018 г. Йордан Илиев бе избран за общински съветник от ГЕРБ. Тогава кметът Иван Тотев каза, че е развил собствена концепция за управлението на “Старинен Пловдив”, която новоназначеният и.д. директор “просто трябва да слуша и изпълнява”.

Конкурс за директор не е обявяван изобщо след неуспешния такъв през 2017г., а е задължителен. Припомням на кмета, че според Правилника на института, същият се подчинява на чл. 8 от Закона за закрила и развитие на културата, който изисква провеждането на конкурс за длъжността Директор с условия на конкурса, съгласувани с Министерство на културата. „Старинен Пловдив“ не е общинско предприятие, чиито директори кметът може да си посочва, а е „общински културен институт“ по смисъла на Закона за закрила на културата, създаден като такъв с решение на Общински съвет и се подчинява на съвсем други правила.

Недопустимо е „Старинен Пловдив“ да функционира без визия и по инерцията на служителите там и затова се нуждае от директор. Недопустимо е обаче да се прескачат правила и кметът да посочва авторитарно кой да е директорът. Визията за „Старинен Пловдив“ следва да я зададе избран след конкурс директор, който се е състезавал с идеите си за това. Така казва законът и призовавам кмета да го спазва.